Raps är världens tredje mest populära vegetabiliska olja. Japanerna och mexikanerna använder den oftast, medan amerikaner och mexikaner står för den näst vanligaste gruppen. Rapsolja används inte bara i köket, utan kan också användas i omvårdnad eftersom oljan har skyddande och reparerande egenskaper som är bra för både håret och hårbotten. Du kan använda oljan på egen hand, eller kombinera den med andra oljor och produkter vi hittar i köket. Vilka kosmetiska egenskaper har rapsolja, och hur påverkar oljan håret och hårbotten? Vilken rapsolja bör vi välja?

Rapsolja: Egenskaper

Som namnet antyder utvinns rapsolja ur raps, vilka innehåller upp till 45 % fettsyror. Eftersom växtens ursprungsversion innehåller en stor mängd skadlig syra används bara vissa varianter. I många länder är rapsolja ett vanligt inslag i köket, framför allt för stekning och bakning. Tyvärr används renade versioner i matlagningen, som förvisso är lättare att använda i höga temperaturer men som också är sämre för hälsan. Det är bättre att använda kallpressad rapsolja, även om denna inte får hettas upp vid matlagningen.

Rapsolja: Innehåll och kosmetiska egenskaper

Rapsoljans popularitet beror naturligtvis på dess hälsosamma och fylliga innehåll. De omättade fettsyrorna har värdefulla återfuktande egenskaper som förbättrar hårbottens skick. Den lätta konsistensen tränger enkelt ner i hårets struktur och gör det lenare samt återställer dess hälsosamma glans.

Rapsolja har en reparerande och skyddande effekt på håret. Detta innebär att oljan bland annat motverkar kluvna ändar. De fantastiska egenskaperna beror på att oljan innehåller växtsteroler, vitamin E och protein. Växtsteroler får skadade celler att läka snabbare, vitamin E skyddar mot ytterligare skador, och protein är nödvändigt för alla som vill bevara hårets goda skick.

Rapsolja innehåller dessutom få mättade fetter och många enkelomättade fettsyror, vilket gör oljan till en effektiv faktor i daglig vård av håret. Populariteten ökar naturligtvis tack vare oljans låga pris och goda tillgänglighet.

Rapsolja: Effekt på hår och hårbotten

Eftersom rapsolja har återfuktande egenskaper är den mycket bra för torr hy. Doften passar inte alla, men man kan tillsätta lavendelolja, rosenolja och sandelträolja. Förvara blandningen i en förseglad flaska, och använd den varje gång du har duschat eller badat.

Oraffinerad rapsolja förbättrar hårbottens skick och får håret att växa snabbare. Ett par droppar räcker för att återfukta hårbotten på ett effektivt sätt. I kombination med andra ingredienser kan rapsolja utgöra en återfuktande och reparerande mask som motverkar håravfall, extrem torrhet och kluvna ändar, samt återställer hårets naturliga glans.

Vilken rapsolja är bäst?

När du väljer rapsolja bör du satsa på den produkt som erbjuder högst näringsvärde. Läs därför innehållsförteckningen, och välj en ekologisk, kallpressad olja. Den här sortens naturliga produkter finns främst i hälsokostbutiker och på internet, men också i större matvarubutiker.

Rapsolja: En sammanfattning

Rapsolja används allt oftare för att vårda håret. I de flesta fall ger behandlingen förväntat resultat, men undantag kan naturligtvis förekomma. Naturliga produkter kan nämligen tynga ner håret och minska dess mottaglighet för styling.

Rapsolja återfuktar håret och motverkar rufsighet. Det är billigt och lättillgängligt. Om du blandar oljan med varmt vatten och häller blandningen i en sprejflaska blir den lättare att använda.

Rapsolja har många egenskaper som förbättrar hårets utseende och skick, och som har en positiv effekt på vår hälsa. Jungfruolja av god kvalitet och ekologiskt ursprung kan användas regelbundet och under lång tid, utan att man behöver oroa sig för bieffekter. Invärtes bör den dock bara användas i måttlig dos, eftersom ett överflödigt intag kan orsaka oönskade bieffekter.

Rapsolja kan lösa problemet med stela leder och inflammation, samt underlätta behandlingen av astma och invärtes sjukdomar.