Visste du att du kan göra mer för din hud och hår utan att egentligen behöva anstränga dig särskilt mycket? Jepp, du kan få starkare hår och djupt återfuktad hud lätt som en plätt. Hur då? Försök att inkorporera några av följande tips och tricks i din skönhetsrutin. Redo? Vi kör igång!

1. Välj OCM

Vad står denna mystiska förkortning för? OCM står för Oil Cleansing Method som är en metod som rekommenderas starkt och ger fantastiska effekter på all slags hud. Att rengöra huden på djupet med växtbaserade oljor är ett perfekt sätt för att balansera dina oljiga körtlar och minska talgproduktionen. OCM har bevisats vara den bästa behandlingen för hudrengöring som du kan göra säkert i hemmet. Metoden gör huden perfekt ren och fräsch genom att helt och håller avlägsna överskott av talg, smuts och hudvårdsprodukter. Dessutom fyller den på huden med vatten och näringsämnen.

2. Bli vän med kosmetisk lera

De är helt fantastiska! Dessa produkter är både helt naturliga och erbjuder en uppsjö av fördelar för din hud. Dessutom passar kosmetisk lera alla hudtyper och gör dem perfekt rena utan att orsaka irritation. Något av det bästa med kosmetisk lera är att du kan kombinera dem med olika ingredienser för anpassade ansiktsmasker. Du kan exempelvis blanda grön lera med vatten, rosa lera med blomvatten och addera ett par droppar växtolja. Kombinationerna är obegränsade. Slutligen kan du blanda en utvald lera med en gel-cleanser för att få ännu bättre effekter.

3. Torka ansiktet med pappershandduk

Handdukar är fulla av bakterier. Om du använt en handduk i 4 dagar i sträck kan du vara säker på att den är täckt av osynliga lager av bakterier. Ännu värre är det att badrum är varma och fuktiga rum vilket är en perfekt miljö för bakterier att multiplicera sig i. Håll undan ansiktet från dessa material och torka i stället med papper. På tal om bakterier, försök att inte ha händerna nära ansiktet. Detta gör att bakterier överförs till din hud.

4. Använd SPF året runt

SPF-krämer är något av det bästa du kan förse din hud med. Varför? Eftersom UV-strålar har skadlig effekt på huden hela året om, oavsett årstid. För att hindra photoaging, använd alltid SPF-kräm både på morgonen och ett par gånger under dagen. Varför är det så viktigt? Jo, eftersom efter ett par timmar minskar solkrämerna i styrka och slutar skydda dig. Det är också viktigt att förstå att det finns fler slags strålningar som kan skada huden, kolla därför noga om din SPF-kräm ger dig fullt solskydd, alltså skyddar dig mot UVA-, UVB- och IR-strålar. De goda nyheterna är att dagens solskyddskrämer ofta berikats med ytterligare ingredienser som vårdar huden.

5. Använd växtbaserade oljor på hår och hårbotten

Hårbehandling med oljor saknar motstycke. Kallpressade och oraffinerade växtoljor ger näring åt håret och fungerar som en conditioner för hårbottnen som avlägsnar överskott av talg och kosmetikarester. En växtbaserad olja av hög kvalitet har dessutom visat sig ha en positiv effekt på folliklarna och har förmågan att förhindra att håret förtunnas. Oljor med en enda ingrediens passar alla hårtyper, från tungt och rakt till fint och lockigt. Intressant nog finns det en grupp av oljor som fungerar specifika nivåer av hårporositet (notera: för att ta reda på din hårporositet, besök ett porositetstest online, exempelvis Nanoils hårporositetstest). Hur behandlar man håret med oljor hemma? Det finns några metoder, men bäst effekt får du om du sprider ut en växtbaserad olja som matchar ditt hår längsmed nytvättat hår och hårbotten. Låt den sitta kvar i under 30 minuter och avlägsna med ett schampo. Om du har problem med att få ur oljan, använd ett balsam före schamponering.