Ansiktskonturering är ett steg som många ofta missar när de sminkar sig. Känner du dig inte duktig nog för att använda contourborstar? Om du inte vet hur man får till den där 3D-effekten på ansiktet och du inte riktigt får till kontureringen – prova en instruktion med steg för steg. Du lär dig allt om hur man konturerar ansiktet på rätt sätt och undviker en grotesk effekt.

Varför konturerar vi våra ansikten?

Ansiktet kontureras för att få dimension och helt enkelt bli… snyggare. En bra contouring kan göra att vackra områden av ansiktet sticker ut mer, medan brister döljs.

Ansiktscontouring – lös, krämig eller klibbig produkt?

Kosmetika för contouring finns givetvis i flera olika former. Klassikerna är pressat puder som är aningen större än ögonpuder. Du använder det på ansiktet med en borste. Om du inte är så duktig på contouring är dessa produkter bäst att börja med eftersom de – på grund av texturen – kan appliceras försiktigt och ger dig stor kontroll över effektens intensitet. Kontureringen blir därmed subtil och dominerar inte hela sminkningen. Om du däremot tycker att effekten är för svag – lägg på ett lager till.

Vilka borstar ska man ha för contouring?

Om du är på en budget behöver du inte köpa tre separata borstar för highlighter, solpuder och rouge. Det räcker att du köper en tjock borste och skär ut en vinklad borste. Sidorna är då till för olika områden av ansiktet och annan kosmetika. Detta är bäst om du ska börja med contouring. Borsten bör bestå av naturligt borst (helst).

Hur utför man korrekt contouring av ansiktet – guiden

Applicera highlighter under ögonbrynsbågen och mitt på pannan. Kom ihåg att smälta samman kanterna så att du får en naturlig effekt – ljuset reflekteras lätt på områden som behandlats.

Highlighting på kindbenen kan få dem att sticka ut snyggt. Mörklägg området precis under kindbenen – detta jämnar ut ansiktet perfekt. Om du har hög panna är det snyggt om du använder mörkt puder för contouring längs hårlinjen – detta gör pannan optiskt lite kortare. Om du vill ge ansiktet ytterligare djup och uttryck, applicera samma mörka puder vid templen.

Var annars kan man lägga mörkt puder? Näsans sidor till exempel – det kan ge ett slimmat utseende. Personer med kraftiga käkben kan använda solpuder på käkområdet.

Highlighter är perfekt ovanpå näsan, men också på spetsen – förutsatt att du inte har en bred näsa.

Ett trick som används av modeller och kändisar är: lägg en borste som doppats i highlighter på övre delen och mellan läpparna, samt på amorsbågen. Detta gör läpparna snygga och ger dem en härlig form och djup.