Vet du varför du har nariga läppar? Det kan finns flera anledningar, men vissa är inte så uppenbara som man tror. Kolla in varför dina läppar torkar ut.

Vi brukar glömma bort att olika hudområden på kroppen har olika tjocklek. Huden är mest delikat under ögonen, ovanpå händerna, på nacken, men också på läpparna. Det är därför vi ofta besväras av nariga läppar på vintern.

Nariga läppar – vad är det egentligen?

Vad innebär det när någon har nariga läppar? Läpparna är överdrivet torra, grova och spruckna. De saknar det skyddande lipid-lagret vilket kan leda till att läpparna tappar näring och fukt. Denna slags hud är irriterad, kan göra ont eller klia.

Nariga läppar – orsaker

Vad gör dina läppar torra? Den faktor som direkt påverkar skicket på läpparna är bristen på tillräckligt med skydd på läpparna som förhindrar att de torkar ut – huden på läpparna har inte talgkörtlar och det finns inte tillräckligt med melanin för att skydda dem från UV-strålning. Våra vanor kring läppvård kan emellertid förvärra det hela.

Orsaker till nariga läppar:

 • brist på B-vitamin,
 • dåliga väderförhållanden: frost, vind och fukt,
 • läppstift utan skydd,
 • slicka på läpparna,
 • matta läppstift.

Dessa är de vanligaste orsakerna till nariga läppar, men inte alla. Det är få som inser att det också finns några andra, mindre uppenbara, anledningar.

Mindre uppenbara skäl till nariga läppar

 1. Allergi – vi känner till att allergi ger flera symtom, men det är inte många som räknar med att allergi kan ge nariga läppar. Detta är ett misstag. Om du ofta har problem med nariga läppar, gör ett allergitest.
 2. Uttorkning/Dehydrering – en annan orsak till nariga läppar är uttorkning. När vi är uttorkade försämras hela kroppens tillstånd, huden tappar elasticitet och blir grå. Brist på adekvat hydrering påverkar även läpparna.
 3. Andning genom munnen – när vi är förkylda andas vi ofta genom munnen. När vi gör detta så avdunstar fukten på läpparna fortare vilket kan leda till uttorkning.
 4. Vidrörning av läpparna – vissa människor rör vid sina läppar omedvetet och mycket mer än vad de borde. Detta kan också vara ett skäl till att läpparna är i dåligt tillstånd. När vi rör vid läpparna irriterar vi läpparna och överför bakterier till dem.
 5. Gener – det kan också röra sig om en ärvd tendens för torr hud, vilket försvårar situationen aningen. En god idé är att fråga familjemedlemmar och ta reda på om besvären drabbar fler än du.
 6. Solen – nariga läppar är också ett symtom på solbränna, som väldigt ofta påverkar vårt ansikte eftersom det är svårt att skydda ansiktet helt från skadlig UV-strålning. Den supertunna huden på munnen är extremt exponerad mot solen, särskilt när vi inte använda skyddande läppbalsam.
 7. Luftföroreningar – Det kanske låter märkligt, men allt som finns i luften påverkar också våra läppar. Personer som bor i stora städer har större risk att besväras av nariga läppar eftersom de exponeras mer för luftföroreningar, ånga, smog och miljögifter. Torr och tung luft är också ett skäl.
 8. Grov kudde – om du vaknar med nariga läppar kan det vara så att problemet orsakas av dåliga sängkläder. En väldigt grov kudde kan irritera huden och resultera i nariga läppar.
 9. Sjukdomar – torra läppar är vanligtvis en av de första symtomen på immunbrist som leder till sjukdom. Ibland kan en vanlig förkylning orsaka torra, irriterade och spruckna läppar.