Hårpuder är ett bra sätt att få mer volym utan att skada håret. Till skillnad från sprej, mousse och andra stylingprodukter gör puder inte håret stelt, strävt eller obehagligt. Hårpuder är lätt att använda eftersom det bara behöver appliceras vid rötterna. Håret blir fräschare och får mer volym, och dessutom kan pudret ha glansgörande egenskaper. Den lilla förpackningen gör att du enkelt kan ta med dig pudret på språng. Hur använder man hårpuder, och vem är det till för? Hur fungerar hårpuder? Hur väljer man rätt sort? Läs vidare för att ta reda på svaren!

Hur använder man hårpuder?

Skaka förpackningen ordentligt och häll ut en liten mängd i handflatorna. För sedan händerna genom hårets rötter. Använd inte för mycket puder, för då kan håret bli stelt och svårt att styla. Om du har tunt och fint hår kan du även använda lite puder i topparna, så att de ser tjockare ut. Borsta inte håret förrän du har tvättat håret igen.

Vem bör använda hårpuder?

Hårpuder bör användas av personer som vill lyfta håret vid rötterna och därmed ge det mer volym. Lösningen passar den som vill styla sig snabbt, och som inte har så mycket tid att leka med. Det passar också aspirerande frisörer eftersom pudret garanterar ett bra resultat oavsett hur lite erfarenhet man har. Med hjälp av puder kan håret se fräscht ut även i slutet av en lång dag. Hårpuder har även en stor fördel i sin lilla storlek, som gör att det kan tas med var du än går.

Hur fungerar hårpuder?

Hårpuder innehåller mikrofibrer eller mikropartiklar som fäster vid hårets rötter. Detta gör att pudret kan lyfta håret ända från hårbotten. Håret ser tjockare och fylligare ut, vilket gör det till en perfekt lösning för personer med tunt, ömtåligt och fint hår. Tyvärr har hårpuder också en del bieffekter. Det täpper till porerna i hårbotten, är svårt att borsta igenom, och är svårt att tvätta bort.

Hårpuder finns även i särskilda varianter för personer med stigande hårfäste, tunt hår och håravfall. Välj det puder som är mest likt ditt naturliga hår.

Hårpuder ger:

 • Volym
  Svagt, platt hår som tappat sin motståndskraft får mer volym utan att du behöver använda en hårtork eller särskilda kamtekniker. Du slipper alltså utsätta håret för den skadliga effekt som höga temperaturer kan ha.
 • Struktur och form
  Hårpuder låter dig skapa vilken frisyr du vill. En hästsvans, högre lugg eller en bob är bara några av alla frisyrer du kan fixa!
 • Hållbarhet
  Hårpuder fixerar frisyren och ger lång hållbarhet utan att göra håret stelt
 • Flexibilitet
  Hårpuder ökar mottagligheten för styling. Du kan själv välja vilka delar av håret du ska ordna i en frisyr, och vilka delar som ska få hänga fritt.
 • Fräschhet
  Eftersom pudret är löst får man ett intryck av torr hårbotten, vilket gör att eventuell oljighet maskeras. Frisyren får alltså ett fräschare utseende som håller längre än vanligt.
 • Matt finish
  Hårpuder fungerar till alla tillfällen, även när du behöver en frisyr som håller sig i flera timmar.

Hur väljer man hårpuder?

En viktig faktor när du ska välja hårpuder är dess sammansättning. Detta indikerar hur produkten kommer att fungera på ditt hår, fast det är först när du provar produkten som du upptäcker hela sanningen. Om hårpudret får ditt hår att klibba ihop, kännas obehagligt eller strävt att röra vid, mista sin glans, falla av, bli svårt att styla eller svårt att tvätta, a då är produkten naturligtvis inte rätt för dig.

När du väljer ett puder bör du ha din egen hårtyp i åtanke. Om du har oljigt hår kan du använda ett vanligt puder, men om du har torr hårbotten är ett puder med mjukgörande ämnen en god idé. Ett bra exempel är bebispuder med olivolja. Kom också ihåg att pudrets färg ska matcha din egen hårfärg.

Kom ihåg att hårpuder bara är en nödlösning. Ingenting kan ersätta regelbunden hårtvätt och vårdande ämnen, eftersom dessa håller håret fräscht och erbjuder särskilda egenskaper. En god kost med rikligt intag av vitamin A och E är minst lika viktigt.