När vi äntligen slipper vinterns kyla och de ständiga mössorna ser vi fram mot våren, men tyvärr börjar den ofta tufft. Vi är sömniga, irriterade och trötta, och drabbas ofta av säsongsbetonat håravfall. Att se stora hårtussar på hårborsten eller i duschen kan verka läskigt, men det finns sätt att råda bot på problemet. När du tappar mycket hår är det dags att reagera, för håret behöver intensiv omvårdnad. Läs vidare för att ta reda på hur man gör!

Vad är vårtrötthet?

Vårtrötthet handlar om förändringarna som sker i kroppen, som får oss att känna oss svagare och tröttare. När vi vaknar upp efter vintern förändras vår metabolism. Kroppen behöver fler vitaminer och använder mer energi. Om du inte får i dig tillräckligt med vitaminer och näringsämnen (om du stannar kvar i ”vintern”) blir du trött och utmattad. Dina reservlager vitaminer och energi tar slut och du orkar inte riktigt med våren.

På vintern saknar vi ofta vitaminer, solljus och fysisk aktivitet. Därför kan våren innebära en mindre chock när omställningen väl kommer. De vanligaste förändringarna är:

  • trötthet (vilket också syns på utsidan: gulblek hy, trasiga naglar, håravfall)
  • sömnighet
  • regelbunden huvudvärk och ömma muskler
  • långsammare reflexer
  • koncentrationsproblem och sömnsvårigheter
  • irritation och stress
  • smärtsamma kramper (magnesiumbrist)
  • plötslig trötthet (järnbrist)

Varför tappar vi hår på våren?

Håret reagerar på varje förändring, oavsett om det är ett nytt schampo, en ny levnadsmiljö eller de hormonförändringar som sker i början av varje ny årstid. Allt du gör påverkar frisyren.

Efter vintern är kroppen svagare och tröttare, och har en långsammare metabolism. På våren är det däremot dags att snabba upp den lite. Om du saknar nödvändiga näringsämnen, eller inte har dem i tillräckligt hög grad, tar kroppen hand om de viktigaste biologiska processerna i första hand. Håret, naglarna och huden är alltså inte särskilt viktiga, och prioriteras därför inte.

Hur många hårstrån bör vi tappa?

Om du drabbas av stort håravfall på våren måste du veta att vi ska tappa cirka 100 hårstrån varje dag. Det här är en helt normal företeelse som beror på hårets livscykel, men också på att våren kommer (och vi genomgår hormonförändringar).

Motverka säsongsbetonat håravfall: De bästa metoderna

1. Vila ordentligt

Du har förbrukat nästan all din energi. Ge kroppen lite tid att återhämta sig. Försök slappna av, särskilt om du har en ganska hektisk vardag och ofta är aktiv. Försök att slappna av åtminstone en stund varje dag. Detta leder till att du får mer energi nästa dag.

2. Kost

Kroppen behöver ny energi efter vintern. Det är oerhört viktigt att få i sig rätt mängd mineraler och vitaminer. Tillskott som utlovar rena miraklet är förstås ingen bra idé, men om du ändå väljer att prova dem bör du veta att fiskolja och alger är de enda tillskotten värda att ta. Försök att få i dig resterande vitaminer med maten.

Berika gärna din kost med grönsakssmoothies och fruktcocktails. En enda smoothie har många fler fördelar än ett piller med artificiell energi.

3. Vätska och återfuktning

Ingen är ett undantag från den här regeln. Du behöver dricka cirka 2,5 liter mineralvatten varje dag. Det är tyvärr lättare sagt än gjort, särskilt om du ofta dricker kaffe och liknande. Om du märker att huden känns stram och håret är torrt bör du se över dina vattenvanor. Att få i sig tillräckligt med vätska är ett bra sätt att snabbt få friskt hår, färre rynkor och strålande hy.

4. Behandling med hårolja

Naturliga oljor är fulla av ovärderliga fettsyror, vitaminer som håret behöver, samt fytosteroler och flavonoider som ger nytt liv och som motverkar fria radikaler. Applicera oljan i såväl håret som hårbotten för att vårda och stärka rötterna samtidigt som hårbotten blir friskare och slipper problem.

De naturliga oljorna bör vara oraffinerade och kallpressade. De reparerar skador i hårets inre struktur, förseglar för att ge en viss lenhet, skyddar mot skador, och motverkar håravfall. Om du gör minst en oljebehandling i veckan kommer håret få nytt liv. När våren väl kommer kan du slå din omgivning med häpnad tack vare ditt glansiga, friska och starka hår.

5. Örter, sköljningar och behandlingar för hårbotten

Det här är ett bra komplement till en hårbehandling med olja. Örter, sköljningar och behandlingar är mycket fördelaktiga eftersom de vårdar hårbotten och hårets rötter. Båda dessa är viktiga för hårets livscykel och skick. Utan dem kan man helt enkelt inte motverka håravfall. Välj en produkt som passar just din sorts hår, eller ett universalbalsam med nässlor och åkerfräken. Massera in produkten i hårbotten och håret efter varje hårtvätt.

Lycka till!