Det finns en påtaglig trend inom kosmetik, och den pekar mot en ökad användning av naturliga substanser. Den här trenden rör inte bara örter. Pärlor och bärnsten är exempel som också kan användas för att producera kosmetika. Varför har just dessa ingredienser blivit populära? En anledning är att de innehåller många mineraler, salter och ekologiska sammansättningar, vilka påverkar vår hud till det bättre.

Om du läser en etikett på en kosmetisk produkt kommer du upptäcka att sammansättningen bland annat består av element som kol, sulfat, kalcium eller koppar. Detta gäller främst mineralsmink. Vad är det som är så bra med dessa element? Först av allt har kol en renande funktion. På grund av det används kol t.ex. i många behandlingar mot matsmältningsproblem. Detta element absorberar smittoämnen, talg och gifter. Svavel har en antiinflammatorisk och antibakteriell funktion. Det är därför det används i den välkända tvålen mot akne. Denna kosmetiska produkt rengör ansiktet och minskar akne, fast i början av behandlingen kan man drabbas av mer akne än vanligt. Svavel mjukar dessutom upp huden, lindrar inflammationer, syresätter huden, och ökar blodcirkulationen. Kalcium bidrar till kroppens produktion av kollagen, och som en konsekvens av detta ökar hudens fasthet. Slutligen är koppar en naturlig antioxidant. Det återställer skadad hud. Koppar hanterar även hudens elasticitet och blodkärlen.

Diamantpeeling för kroppen – gör det själv

Kol, kalcium, svavel och koppar är lätt att få tag på. Du kan göra iordning hemmagjord kosmetika med någon av de ovan nämnda ingredienserna. För att göra en diamantpeeling hemma behöver du en tesked diamantpulver och fyra skedar kroppslotion, gärna den du använder dagligen. Blanda ingredienserna noga. Använd peelingen på ansiktet eller kroppen upp till två gånger per vecka. Den kommer framhäva, mjuka upp och återfukta din kropp.