Känslig ögonmakeup är en komplicerad uppgift eftersom mascara, ögonskuggor och läppstift innehåller många syntetiska pigment som kan sensibilisera. Dessa inkluderar: kromoxid (i kosmetika med grön färg), cochineal (i violett och rosa kosmetika) och järnoxid med nickel (i brun kosmetika). Naturliga ämnen, som pigment baserade på kolofonium, blomma och derivat av kolföreningar, kan också vara allergener. Hur tar man bort smink när man har känsliga ögon? Vilka kosmetika är säkra och hypoallergena? Vilka ögonskuggor, mascaror och sminkverktyg och tillbehör ska användas? Är smink för känsliga ögon och kontaktlinser exklusiva? Hur tar man bort smink med känsliga ögon och lindrar ögonirritationer?

Smink för känsliga ögon – säker kosmetika

Om du känner obehag när du applicerar din mascara ska du omedelbart sluta använda denna produkt. Det är osannolikt att dina ögon kommer att vänja sig vid den nya kosmetikan och obehaget kommer att avta. Tvärtom blir det värre. Om problemet fortsätter att återkomma trots användningen av olika mascara, är det bra att överväga att använda allergivänlig kosmetika. På förpackningen bör det sägas att de har utformats för känsliga ögon och för kontaktlinser.

Även om du använder säker kosmetika bör du vara väldigt känslig med din makeup och försöka att behandla ögonen. Och ja – stryk inte inuti ögonlocket, täck inte över ögonfransarna för mycket och använd inte mascara eller ögonpenna i ögonhålet. Det minimerar risken för ögonirritation och allergier.

Smink för känsliga ögon – allergivänlig kosmetika

Hypoallergen kosmetika finns i olika färger, men det är bra att undvika att undvika hårda nyanser av rosa, rött och violett. Varför? Eftersom de är skapade från kombinationen av flera pigment, vilket ökar risken för en allergisk reaktion. Grön färg är den farligaste, det är därför det inte längre används i kosmetika för känsliga ögon. Pigment som ingår i allergivänliga kosmetika rengörs grundligt (till exempel järnoxid från nickel) eller skyddas för att minimera risken för irritation.

Antalet ingredienser i hypoallergena kosmetika hålls till ett minimum, eftersom ju fler ämnen, desto mer sannolikt är det att irritera ögat. Vissa ämnen i kosmetika av denna typ har egenskaper som lugnar irritationen, såsom termiskt vatten och panthenol. Även allergivänliga kosmetika måste innehålla konserveringsmedel för att skydda dem mot bakterier, svamp och mögel.

Ett bra val är mineralkosmetika, som innehåller endast tre ingredienser. Av denna anledning fick de namnet ”hypoallergeniska”.

Make-up för känsliga ögon – matta ögonskuggor

Partiklarna som gör hypoallergena ögonskuggor och mascaror måste krossas så mycket som möjligt under produktionen så att de klibbar, inte faller in i ögonen och klumpar. Stora, oregelbundna formade partiklar kan bidra till bildandet av mekaniska mikroskador. Av denna anledning bör kosmetika som innehåller pärlemor som ofta finns i glansögonskuggor undvikas. Pärlorna som bildar den, orsakar skador på huden och när de kommer in i ögat – konjunktivskador.
Pärlorna som bildar det, orsakar skador på huden, och när de kommer in i ögat – konjunktivskador.

Smink för känsliga ögon – mascaror

Det finns inga kontraindikationer för användningen av förtjockning och böjande mascaror, förutsatt att de inte klibbar. Det vore bäst om de hade det naturliga pH-värdet av tårar. Å andra sidan rekommenderas inte vattentäta mascara eftersom de innehåller starka konserveringsmedel.

I stället för mascara kan du använda henna som inte förtjockar ögonfransarna, men det kommer att förstora ögonen och lägga till tydlighet. Innan det är det bra att be en kosmetolog att göra ett plåsterprov på huden bakom örat. Om henna irriterar det, måste du ge upp sådana behandlingar.

Smink för känsliga ögon – sminkverktyg & tillbehör

När du har känsliga ögon rekommenderas det inte att använda applikatorn som ingår i ögonskuggepaletter – även om den är liten och bekväm, kan den hårda svampen irritera huden runt ögonen. Tyvärr finns det inga borstar för personer med känsliga ögon i läkemedelsbutikerna, men det är bra att kolla de allergivänliga märkena som producerar färgade kosmetika. Det är mycket troligt att applikatorn de erbjuder har gjorts av mjuka och känsliga material.

Du kan också använda en svamp som kallas en skönhetsblandare eller använd ditt finger eller en fuktad bomullspad. Om du väljer krämögonskuggor, applicera dem med fingrar eller en tunn borste.

Smink för känsliga ögon och kontaktlinser

Är denna kombination möjlig? Självklart. Allt du behöver göra är att följa några regler:

  • Applicera smink när du sätter i kontaktlinserna och ta bort smink efter att du har tagit bort dem.
  • Använd allergivänliga kosmetika.
  • Använd inte lösa ögonskuggor, eftersom partiklarna kan komma under linserna. Det bästa valet är krämiga ögonskuggor utan pärlemor;
  • Rör inte insidan av ditt nedre ögonlock, eftersom produkten kan komma under kontaktlinserna.
  • För sminkborttagning använd oljeprodukter.
  • Vid irritation, ta bort kontaktlinserna och sedan sminkningen.

Smink för känsliga ögon – sminkborttagning

Det är bäst att ta bort sminket med luktfria och oljeprodukter med tårar som innehåller lugnande termiskt vatten. Försök att göra så få drag som möjligt.

Börja med att blötlägga bomullspaden med lite sminkborttagare och applicera den på övre ögonlocket. Efter ett tag, flytta försiktigt ner det. Applicera sedan en ny pad på det nedre ögonlocket och vänta ett ögonblick. Nu, applicera bomullspaden på övre ögonlocket och rör försiktigt för att ta bort resterna. Upprepa tills dina ögon är rena.

Hur lugnar man ögonirritation?

För att lugna irriterade ögon använder vi en känslig sminkborttagare och gnuggar inte dina ögon. Du kan också sätta in ögondroppar med euphrasy. För svullna ögonlock kan du använda kalla kompressor av termiskt vatten, te eller kamille. Du kan också använda en lugnande kräm till området runt ögonen.

Om hemmet inte ger upphov till lindring och minska rodnad, riva eller svullnad, sök läkare.