Huden under ögonen är väldigt tunn och känslig, och blir torr väldigt snabbt på grund av brist på lipidlager. Det är därför inte så konstigt att rynkor först framkommer under ögonen. Hur vårdar man huden i ansiktsområdet? Kolla in de bästa behandlingarna för de största ögonproblemen – rynkor, pösighet och mörka cirklar.

Rätt sminkborttagning

Om smink tas bort slarvigt eller inte alls, ökar risken för att du upplever ögonirritation (ögonlocken, bindhinnan), och dessutom har huden det svårt att reparera sig själv. För att ta bort smink på rätt sätt, blötlägg en bomullsrondell i ett sminkborttagningsmedel, pressa den mot ögonlocken och håll den där i ett par sekunder inan du rör den försiktigt från inre till yttre kanten av ögat. Upprepa tills nästa bomullsrondell är helt ren. Det finns ett brett urval av sminkborttagare – micellärt vatten, bi-phase removers och oljebaserade produkter.

Optimal fuktnivå i ögonhuden

Efter att du avlägsnat sminket ordentligt är det dags att hydrera ögonområdet. Du bör använda produkter som är tillverkade specifikt för detta område i ansiktet. Detta är viktigt eftersom ögonvårdprodukter har väldigt lätt konsistens, är lättapplicerade och absorberas fort. Vidare innehåller de inte några doftämnen som kan orsaka allergiska reaktioner i den känsliga huden. I stället är dessa produkter rika på vitaminer och växtextrakt som garanterar långvarigt tillskott av fukt, ökar blodflödet, stimulerar kollagenproduktionen och lindrar irritation. Eftersom huden reparera sig bäst på natten kan du ta i och applicera ett tjockt lager kräm innan du sover som en intensivt återfuktande och näringsgivande ansiktsmask. Klappa krämen på ansiktet med fingertopparna. När du använder ögonprodukter, kom ihåg att inte dra i huden.

Behandlingar för pösiga ögon och mörka cirklar

Mörka cirklar under ögonen är ofta genetiskt och en konsekvens av dåligt blodflöde eller överproduktion av melanin (hudpigment). Å andra sidan är pösighet, alltså påsar under ögonen, ofta en konsekvens av dålig njurfunktion.

För att fixa dessa problem, använd rätt kosmetika – krämer rika på C- och K-vitamin, koffein eller arnika, hästkastanj, ögontröst eller ginkgo-extrakt. Dessa produkter förbättrar mikrocirkulation, ger fyllighet och drar ihop blodkärlen. Detta förhindrar pösighet och ljusar upp mörka cirklar. Bli inte nedslagen om du inte märker effekter direkt – denna behandling tar flera veckor innan den börjar fungera.