Inget gör en kvinna lyckligare än hemmagjord kosmetika, särskilt om hon gjort den själv. Det är ännu bättre när det är mineralsmink, vilket betyder att det är säkrare för huden. Lär dig göra egen mineralögonskugga hemma!

Vad är mineralsmink?

Namnet talar nästan för sig själv: mineralsmink består enbart av mineraler och andra naturliga ingredienser. Exempel på sådana är zink, glimmer, färgpigment, kalciumkarbonat, silkespulver eller silica. Produkterna bör dock inte enbart bestå av konserveringsmedel, oljor, silikon eller artificiella färger. Mineralsmink är utformat i antingen pulver eller hårda massor. I det senare fallet kallas det även för sammanpressat smink. Det finns i flera färger och har olika nivåer av mättnad, styrka eller maskering. Mineralsmink kännetecknas dessutom av sin oändliga hållbarhet, förutsatt att det förvaras ordentligt.

Så hur väljer man rätt nyans, som matchar din hudton? Du kan till exempel beställa testförpackningar med borstar, eftersom det finns särskilda applikatorer för mineralsmink. Du bör testa produkterna i dagsljus. Om du inte kan hitta en lämplig ton kan du prova att blanda ihop två eller tre nyanser. Du kan applicera mineralsmink både vått och torrt, beroende på produkten.

Det är värt att nämna att mineralsmink inte orsakar några allergiska reaktioner eller irritationer. Det är helt säkert att använda det. Mineralsmink rekommenderas faktiskt särskilt till personer med allergi, akne och känslig hud. I början av användningen kan man dock uppleva att små fläckar uppstår på huden. Det är en helt vanlig och normal reaktion då huden upplever en ny produkt för första gången.

Mineralögonskugga – gör det själv

För att förbereda ditt eget mineralsmink kommer du behöva ingredienser som är lätta att få tag på internet eller i butiker. För att göra egen foundation behöver du: tre teskedar mikroniserad titandioxid, en och en halv tesked magnesiumstearat, och en halv tesked vismutoxidklorid. Ingredienserna som ger dig doft och rätt konsistens är en tesked jojobaolja och ett par droppar av en essentiell olja som du gillar. För att skapa en färg behöver du: två skedar pigment och två och en halv tesked glimmer. Blanda basingredienserna noggrant. Lägg gradvis till färgglada och smaksatta substanser, men kom ihåg att börja med pigmentet. I slutet lägger du till de komponenter som ansvarar för konsistensen. Blanda blandningen noggrant och förvara den i en bra behållare.