Misslyckad makeup kan hända för alla. Även världsberömda kändisar kommer inte att fly från dem. Det är dock okej om det händer av misstag, oavsiktligt och ständigt. Om du vill veta vad du ska undvika när du använder smink – kolla in vår anti-skönhetsguide. Vem vet – kanske tack vare det, kommer du börja använda makeup som ett proffs?

7 sminksynder – se upp, kanske du begår några av dem!

1. Brist på en lämplig fuktkräm

Detta är en mycket vanlig ”synd”: många kvinnor tvättar sitt ansikte med gel eller skum och använder inte någon kräm. Detta är ett enkelt sätt att torka ut huden, eller ”producera” överdriven seborré. Bristen på fuktighet på ansiktet täckt med smink reducerar också sin defensiva funktion och bidrar till att förlora elasticitet och (tyvärr) det gör det åldringen snabbare. Dessutom förlorar en foundation applicerad direkt på huden ”vidhäftning”, och hela sminkningen är mindre hållbar.

2. Olämplig färg på foundation

Även den bästa foundationen kan förstöra hela effekten om den inte är ordentligt anpassad till hudfärgen. Damer brukar använda samma färg av foundation under hela året och glömmer att huden blir solbränd på sommaren och har en annan nyans, medan den blir blekare på vintern. Därför, för att inte få maskeffekten på ansiktet och för att få sin nyans att passa perfekt i nacken – ha alltid en ”sommar” och ”vinter” -version av stiftelsen. Om du har problem med att välja rätt – fråga en make up artist eller en kvalificerad säljare för hjälp.

En bra lösning är också inköp av BB eller CC-kräm – det anpassar sig perfekt till hudfärgen och har dessutom hudvårdsprodukter och ger ut hudton.

3. För mycket concealer

Concealer är en fantastisk produkt – det maskerar mörka cirklar under ögonen, rodnad, brister, finnar och spindelvener. Tyvärr, ofta i ilska och kampen mot ofullkomligheter tenderar vi att överdriva dess mängd och sätta på för mycket – oftast kan det ses på den ömtåliga huden under ögonen. En stor dos av concealer överbelastar ögonlocket och istället för att ta hand om det – orsakar rynkor och minskar dess flexibilitet. Kom ihåg att concealern ska maskera bristerna och passa bra med både huden och foundationen. Om det finns för mycket av det – i stället för att täcka upp det vi vill gömma – lockar det bara mer uppmärksamhet mot hudens bristfälligheter.

4. För stark ansiktscontouring

Överdrivning är ibland i vår natur. I strävan efter ett perfekt utseende applicerar vi inte bara för mycket concealer men vi konturerar ofta också ansiktet för mycket. Det händer att vi inte exakt slår ut linjerna mellan ljusare och mörkare toner av konturerande kosmetika. Detta gör att ansiktet förvärvar för skarpa och tydliga funktioner som gör att vi ser äldre ut och ger hela ansiktet vikt. Att konturera ansiktet görs bäst med försiktighet, med små mängder kosmetiska och gradvis (i måttlighet) intensifierar denna effekt.

5. Smutsiga penslar, svampar och skönhetsblenders

Ja, det är sant att sminkborstar inte behöver tvättas varje dag, men kom ihåg att förutom bakterier som har en negativ inverkan på hudens utseende finns det även rester av kosmetika som säkert inte bidrar till en fin och perfekt makeup. Om du applicerade en lila ögonskugga dagen innan, och idag applicerar du en ljus vaniljskugga – kan du förvänta dig att resterna av gårdagens violett ska hamna på ögonlocket.

Stiftborstar borde också tvättas ofta, eftersom rester av den feta grunden kan appliceras på ansiktet och skapa obehagliga fläckar . Därför har förutom hygieniska skäl – tvättborstar en ytterligare funktionell aspekt.

6. Användningen av en lipliner i en olämplig skugga

Lipliner är ganska specifikt kosmetika. Ja, det håller läppstiftet där det borde vara, men det blir en bra lösning bara under en kort tid. Efter några timmar äter vi ofta läppstiftet, medan läppfodret, som ofta är lite längre, uppmärksammar genom att skapa en liten iögonfallande, distinkt och onaturlig linje runt läpparna.

För att undvika denna effekt, konturera läpparna med det valda läppfodret och fyll sedan försiktigt hela dina läppar med det, först då kan du fortsätta och applicera en läppstift i den valda färgen som matchas med läppfodret.

7. Dåligt applicerad blusher mot kinderna

Om du applicerar för mycket highlighter, kommer det helt enkelt att skapa en stark belysning, vilket kommer att ge upphov till strobing, men otillräcklig eller för starkt applicerat rodnad ger dig en ganska stor effekt. Ditt ansikte börjar se konstgjort, lite tungt och trött, och under tiden är verkan av rodnad mot kinderna annorlunda: ansiktet ska se yngre ut, fräscha och vilade. Om du inte vet var du ska applicera det – sprid ditt pekfinger och tummen, markera linjerna från öronspetsen till näsens spets och applicera bara blushen försiktigt längs den. Den subtila linjen bör börja från örat hela vägen till kinden.