Ögonen speglar din själ, och ögonbrynen är som spegelns ram. Det är vår uppgift att se till att själva ramen matchar oss, förbättrar vårt utseende och passar till vår ansiktsform. Alla håller nog med när jag säger att ögonen är den viktigaste delen av sminkningen; det är trots allt ögonen som är centrum för uppmärksamhet när vi pratar med någon. Därför bör du inte hoppa över ögonbrynen när du sminkar dig – ögonbrynen är en viktig del av ögat.

Det är fler och fler kosmetikamärken som lanserar nya ögonbrynsprodukter. En av dessa nyheter är brow setting gel. Har du redan hört om det? Vet du hur man använder det?

En gång i tiden var tunna och spetsiga ögonbryn trendigt, men idag vänder vi oss mot det mer naturliga – tjocka och fylliga ögonbryn. Detta är en av de starkaste trenderna inom sminkning just nu. Det går inte att förneka – vi ser tydligt att ögonbrynskosmetika exploderat på marknaden. Resultatet blir ett hav av smink och vårdprodukter för ögonen. Visste du att taggen #eyebrows har mer än 15 miljoner inlägg på Instagram? Varför är vi så galna i ögonbryn? Varför är ögonbrynsgel så himla populärt bland kvinnor?

Fördelar med ögonbrynsgel

Förutom att ge de vanliga effekterna som en sminkprodukt, fungerar gel också som en conditioner för ögonbrynen. Vidare så skyddar ögonbrynsgel valven från att ta skada, och om du använder ett ögonbrynsserum dagligen kan du vara säker på att ögonbrynsgelet intensifierar effekterna och gör dinna ögonbryn ännu vackrare. Det finns en till positiv sida av ögonbrynsgel som bör nämnas – de är otroligt lättanvända. Därför kommer alla – även ni som inte anser er själva vara mästare på smink – känna sig bekväma med att applicera ett brow setting gel.

Innan du sträcker dig efter ett ögonbrynsgel

Ta först en nogrann titt på ditt ansikte och dina kinder och se om formen på dina ögonbryn passar dig. Om du inte är säker kan du använda den vanliga 3-linje-metoden, men givetvis är smak och magkänsla minst lika viktigt. Visste du att naturliga ögonbryn skapar en slags semicirkulär båge som smalnar av på slutet? Visste du att denna form passar bäst på ovala ansikten? Andra ansiktsformer kräver lite mer arbete med ögonbrynen.

Hur matchar man ögonbrynsformen med ansiktsformen?

  • Runda ansikten ser bra ut när ögonbrynen liknar en triangel, vilket innebär att valven bör vara lite högre än resten av brynen.
  • Avlånga ansikten passar med ögonbryn som sjunker lite vid huvudets tempel. Detta gör att ansiktet ser lite bredare ut.
  • När det kommer till fyrkantiga ansikten, borde valven befinna sig ungefär två tredjedelar in på brynen.
  • Slutligen, ett triangulärt ansikte passar med ögonbryn som smalnar av och inte är för långa.

Eftersom alla är annorlunda kan givetvis formen på ögonbrynen vara lite olika också – anpassad så att säga. Om du inte är övertygad om vilken ögonbrynsform som passar dig bäst, besök en professionell ögonbrynstylist. När du får dina ögonbryn kartlagda av en skönhetsexpert, blir det lättare för dig att underhålla effekten.

Hur applicerar man ögonbrynsgel?

Om du lyckats hitta rätt form för dina ögonbryn är det dags att använda en fixerande ögonbrynsgel. Denna kosmetika hjälper dig att definiera och tämja ostyriga brynhår, och fixera dem som du vill. Innan du bestämma dig för att använda en färgad ögonbrynsgel, börja med att skaffa en färglös ögonbrynsgel – bara för att lära dig att använda den och uppleva effekterna den skapar på dina ögonbryn. En färglös ögonbrynsgel bör användas på ögonbryn som är söta, tjocka och inte kräver justeringar. Färgad ögonbrynsgel är å andra sidan bäst för de som har tunna och glesa valv – färgen bör fixa problemet.

De färgar och stylar: Vilken brow setting gel är bäst?

Det finns flera produkter att välja mellan. Kom ihåg att välja en beprövad kosmetika som inte är för pulveraktig, annars kan den flagna och belasta ansiktet. Den mest praktiska ögonbrynsgelen har en oljig textur vilket gör den enkel att fördela över ögonbrynen. Det finns också några gels som kan förbättra färgen på ögonbrynen utan att fläcka ned huden, vilket är en optimal lösning för nybörjare.

Intressant nog har många ögonbrynsgel berikats med balsamerande substanser som keratin. Detta är ett protein som redan finns naturligt i människans hår och naglar. En av de stora fördelarna med att använda keratin är att det förstärker håret och förhindrar uttorkning.

När du kollar efter ögonbrynsgel, se alltid till att den är vattentät. Du vill trots allt inte att gelen rinner ned för dina ögonbryn och lämnar efter sig fula brunaktiga fläckar på ditt ansikte.

En av de bästa ögonbrynsprodukterna som många hyllar är Dior Diorshow Bold. Den har en lätt konsistens, berikad med mikrofibrer. Andra varumärken som erbjuder bra sminkprodukter för ögonbrynen är Loreal och Maybelline, men också The Balm – ett varumärke som är berömt för att tillverka ögonbrynsprodukter av kvalitet.