Hydrolyser har blivit mycket populära för vardaglig omvårdnad av torr, känslig hud, och hud med akne. Varför fungerar de så bra? Gör en hemma och upptäck svaret.

Hydrolyser

även kallat för blomvatten eller växtvatten, är vatten som skapas som en biprodukt från produktionen av essentiella oljor. Biprodukter associeras ofta med andrahandskvalitet eller med något värdelöst, men det är fel när det gäller hydrolyser. Hydrolyser har ett pH-värde som imiterar vår huds naturliga pH-värde. Hydrolyser doftar dessutom gott. De används i produktionen av krämer, tvålar och hudkrämer där de ersätter vattenfasen. De kan också användas som doftspray.

Hydrolysernas egenskap kan variera, men de är alla återfuktande, mjukgörande och vårdande. När du bestämmer dig för att köpa en är det viktigt att du vet vad din hud behöver. Personer med allergier behöver inte oroa sig eftersom dessa biprodukter är helt säkra och snälla mot huden.

Damascenerrosor har ett blad som är extremt populärt att använda i hydrolyser, och dess egenskaper är vida kända bland världens kosmetologer. Hydrolyser med damascenerrosor återfuktar torr hud, renar den, och förhöjer blodcirkulationen. Bomullstussar som doppats i denna produkt minskar svullnader och de mörka cirklarna under ögonen, precis som apelsinhydrolyser. Den här sortens blomvatten gör dessutom hudtonen fastare och ljusare. När det gäller håret bör det sprejas med hydrolys om du vill få en härlig doft som varar hela dagen.

Hamamelisvatten är en hydrolys som framställs av blommorna på hamamelisträdet. Det rensar porerna och får dem att krympa. Det reglerar även serumproduktionen och främjar blodcirkulationen. När det gäller antiinflammatoriska effekter är det bra att använda lavenderhydrolys istället.

Både hydrolyser med lavendel och ros återfuktar, lindrar irritationer och hjälper torr hud. För att ta bort hår rekommenderas hydrolyser gjorda på bluebottle, och för solbränna bör du använda det redan nämnda hamamelisvattnet.

Hur använder man hydrolyser?

Kontrollera först så att doften inte är för stark. Om det är för starkt kan du blanda ut det med vatten. Detta rekommenderas särskilt för den med allergier. Sedan bör du skvätta hydrolysen över ditt ansikte, din nacka och din urringning varje morgon. Om du applicerar för mycket kan du torka bort det överflödiga vattnet med en näsduk.

Hur gör man sin egen hydrolys?

Du behöver: en stor kruka, en liten skål, isbitar, örter, och blommor.

Förberedelser: lägg några grenar fläder, rosblad, lavendelblommor, myntablad och rosmarin i den stora krukan. Täck dem med vatten. I mitten av krukan ställer du den lilla skålen, och ser till att den inte rör vattnet – det får ångan att upprätthålla sig. Hetta upp vattnet, och när det börjar ånga (vilket är när man frigör de essentiella oljorna) ska du täcka krukan. Placera isbitarna på krukans lock. Hydrolysen kommer då att kondenseras i skålen. Häll upp blomvattnet från skålen i en särskild behållare där du vill förvara din hemmagjorda hydrolys.