Även fast frisörsalonger erbjuder ett stort utbud professionella behandlingar och produkter för alla problem väljer många kvinnor att utföra hårbehandlingar hemma. Vissa av dem ska motverka oljighet och stärka skört hår, medan andra till exempel ska motverka mjäll. Upptäck hemmabehandlingar för håret och deras överraskande resultat!

Hemmabehandlingar för oljigt hår

Det finns många hemmametoder för dig som vill ha fräscht hår med volym. Här är några av dem.

 • Jästmask
  Blanda ett paket smulat jäst med mjölk och massera in blandningen i håret. Låt den verka i en halvtimme innan du tvättar håret med milt schampo. Utför behandlingen minst en gång i veckan, men inte mer än två.
 • Omedelbar mask
  Vispa en äggvita tills den är stel och blanda den med gulan. Applicera blandningen i fuktigt hår. Ta på dig en duschmössa och låt blandningen verka i tjugo minuter. Upprepa behandlingen efter varje hårtvätt.
 • Ölomslag
  Blanda ett par kardborreblad med ¾ glas kokande vatten. Sila bladen och tillsätt ett halvt glas öl, några droppar vitamin A samt citronjuice. Massera in blandningen i rent, torrt hår. Ta på dig en duschmössa och låt blandningen verka i tre timmar innan du sköljer ur den. Upprepa behandlingen varannan vecka.
 • Uppfriskande blandning
  Blanda en sked pepparmint och nässlor (eller timjan eller rosmarin) med en liter kokande vatten. Sätt på ett lock och låt blandningen dra innan du till sist silar den. Skölj ditt rengjorda hår med blandningen och massera in den i hårbotten. Du kan med fördel upprepa detta efter varje hårtvätt.

Hemmabehandlingar för svagt hår

Följande behandlingar vårdar och förser hårets folliklar med syre, vilket resulterar i starkare och mer motståndskraftigt hår.

 • Vegetabilisk juice
  Blanda en fjärdedels glas aloejuice med citronjuice. Tillsätt en sked naturlig honung och massera in blandningen i hårbotten. Vänta en halvtimme innan du tvättar håret med ett skonsamt schampo.
 • Flytande paraffin
  För att vårda håret kan du ta tre skedar flytande paraffin. Tillsätt äggula och några droppar ricinolja. Blanda ingredienserna väl och fördela den släta blandningen i ditt otvättade hår (men inte i hårbotten). Ta på dig en duschmössa och åt blandningen verka i 20 – 30 minuter. Skölj sedan bort blandningen och tvätta håret med schampo. Utför behandlingen minst en gång i veckan.

Hemmabehandlingar för bleknad färg

 • Vegetabiliska extrakt
  Riv en mogen majrova eller pepparrot och kläm ut saften. Gnid in saften i hårbotten ungefär en halvtimme innan du ska tvätta håret. Behandlingen kan upprepas varannan eller var tredje gång du ska tvätta håret.
 • Örtlotion
  Blanda en sked pepparrot, majrova och nässlor i en burk. Häll över en halvliter etylalkohol. Låt blandningen dra i två veckor. Doppa sedan ett bandage i blandningen och krama det för att få bort överflödig väska. Gnid in blandningen i hårbotten och upprepa varannan dag.
 • Såpnejlika och nässlor som schampo
  Blanda en näve såpnejlika och nässlor med en liter kokande vatten. Sätt på ett lock. Vänta tills vattnet absorberat ingredienserna innan du silar det. Använd blandningen istället för schampo.

Hemmabehandlingar för torrt hår

Naturliga omslag och blandningar ger det bästa skyddet mot solen, som ju torkar ut håret. I många fall räcker en behandling med örtbaserade produkter för att ge håret ett bättre utseende, men en sex veckor lång behandling ger förstås ett bättre resultat. Kom ihåg att inte torka håret med hårtork eller att vistas i solen efter behandlingen, utan att låta håret självtorka hemma. Tillred alltid blandningarna i ett keramiskt kärl direkt innan du använder dem.

 • Yoghurtomslag
  Blanda fyra skedar naturell yoghurt med ett ägg. Applicera blandningen i håret och låt den verka i cirka tio minuter. Skölj sedan bort den med ljummet vatten.
 • Ringblomma
  Lägg en sked ringblomsblad i ett halvt glas kokat vatten. Täck glaset och låt vattnet absorbera bladen. Sila sedan vattnet och blanda i ett halvt glas mjölk och äggula. Applicera blandningen i torrt eller fuktigt hår och ta på dig en duschmössa. Låt blandningen verka i 10 – 15 minuter innan du noggrant sköljer ur den.
 • Bananomslag
  Mosa en banan och blanda den med citronjuice och naturell yoghurt. Massera in blandningen i håret och virka en handduk kring huvudet. Låt blandningen verka i 20 minuter innan du tvättar håret med ett milt schampo.
 • Naturligt balsam
  Blanda vegetabilisk olja med ett par droppar essentiell olja, t.ex. geranium eller lavendel, och massera in blandningen i håret. Tvätta håret efter cirka en kvart,

Hemmabehandlingar för livlöst hår

Här är några sätt att ge livlöst hår mer glans.

 • Citronelixir
  Massera in citronjuice i ditt nytvättade hår, men undvik topparna. Skölj håret noggrant efter ett par minuter. Upprepa detta varannan vecka.
 • Honungsomslag
  Blanda två skedar honung med tre skedar olivolja (använd gärna en mixer). Fördela blandningen i fuktigt hår och ta på dig en duschmössa. Efter en kvart kan du tvätta håret med schampo och sedan nogrannt skölja det.
 • Glansgörande boost
  Värm upp en tredjedels glas olivolja. Låt en sked kamomill, nässlor och björklöv dra i oljan i ungefär en halvtimme. Sila det sedan och tillsätt äggula, en tesked honung och citronjuice samt 2-3 droppar rosmarin olja. Applicera blandningen i fuktigt hår och låt den verka i en halvtimme innan du tvättar bort den med schampo.

Hemmabehandlingar mot mjäll

För att motverka mjäll bör du använda rengörande och antibakteriella produkter som balanserar hudens pH-nivå.

 • Doftolja
  Blanda äggula med 3-4 teskedar mandelolja och en halv tesked rosmarinolja. Massera in blandningen i håret och ta på dig en duschmössa. Tvätta håret med schampo efter en halvtimme. Upprepa behandlingen innan varje hårtvätt.
 • Rengörande sköljning
  Häll två skedar åkerfräken (eller en sked mint), citronmeliss, och en i en liter kokat vatten. Täck blandningen och låt vattnet absorbera örterna. Sila sedan vattnet och skölj håret med det efter varje hårtvätt. Massera gärna in det i hårbotten för bättre resultat.
 • Toner med aloe
  Hacka aloelöv och häll dem i ett glas vodka. Skruva åt burkens lock hårt och låt blandningen stå i två veckor. Sila bort löven och häll tonern i en mörk glasflaska. Massera in blandningen i hårbotten två gånger i veckan, innan du går och lägger dig. Tvätta håret på morgonen.