Det är ingen hemlighet att regelbunden hårfärgning skadar håret, torkar ut det och gör det ömtåligt och får det att mista sin glans. Så vad kan man göra för att främja hälsosamt och vackert hår, samtidigt som man använder hårfärg?

Existerar verkligen hårfärg utan ammoniak?

Tyvärr kan vi inte färga håret utan att använda ammoniak. Det är denna ingrediens som låter färgpigment penetrera hårets yta och därmed förändra dess färg. Det är omöjligt att helt eliminera ammoniak från hårfärgerna. Vi kan dock använda mindre ammoniak än vad som finns i vanliga hårfärger, och i vissa fall kan man till och med ersätta ammoniak med andra substanser.

Hur påverkar ammoniak håret?

Mängden koncentrerad ammoniak varierar stort från hårfärg till hårfärg. Det säkraste valet för vårt hår är förstås den hårfärg som använder minst ammoniak. Ju mer ammoniak det är i hårfärgen desto värre är det för håret, eftersom det blir matt, torrt och slitet. Efter att ha behandlat håret med ammoniak är hårstrånas yta öppen, vilket resulterar i att färgen försvinner snabbare. Som tur är finns det hårfärg på marknaden som inte bara innehåller en liten mängd ammoniak, utan som också har extra återfuktande, vårdande och mjukgörande substanser.

Vad ska man använda istället för ammoniak?

Ammoniak kan ersättas med substanser som MEA, AMEA och AMP. Precis som med ammoniak spelar doseringen en stor roll. Ju lägre dosering, desto säkrare hårfärg. Att använda mycket MEA och AMP får substansen att bli frätande och giftig. MEA är mindre effektivt än ammoniak eftersom det arbetar försiktigt och inte ger ett lika tydligt resultat. På grund av det måste man använda mer MEA. Hårfärger med en stor dos MEA innebär att du måste tvätta håret ordentligt, till och med 2 – 3 gånger.

Du bör även använda balsam

Eftersom du nu vet vad ammoniak, MEA och AMP är, och hur de påverkar ditt hår, kan du vilja avstå från hårfärgning och hålla dig till din naturliga färg? Om du inte klarar dig utan hårfärg kan du hålla dig till märken som innehåller en låg halt ammoniak och AMP. Vi föreslår också att du tar hand om håret ordentligt. Använd till exempel schampo och balsam för torrt hår, och gå till en frisör en gång i månaden för att få en återfuktande behandling.