Skadat hår behöver professionell behandling: en mask som effektivt reparerar skador, återupplivar och stärker från hårsäcken ut i topparna. Kämpar du för att välja rätt? Läs vår genomgång av de bästa maskerna för skadat hår.

Det finns massor av orsaker till att ditt hår blivit skadat. Försämring av hårets skick är oftast orsakat av våra hårvårdsval och misstag. Inga fuktgivande eller närande produkter, brist på solskydd, mekaniska skador, t.ex. medan du kammar. Varje frisyr har sin egen historia att berätta.

Slutet på historien måste vara densamma: återfukta, nära och reparera håret. Hur garanterar du ett lyckligt slut och får tillbaka ditt friska, vackra hår?

Att sköta om skadat hår

Hårets utseende beror på dess skick. Om det känns burrigt och statisk, har det antagligen inte fått tillräckligt med fukt. Om topparna klyvs, bör du se till att till exempel använda håroljor. Skadat hår kräver reparation: inte bara vilken reparation som helst. Den måste bestå av flera steg.  

Förstärkning på insidan av hårstrået – till exempel med en hälsosam kost – är det viktigaste. Du behöver ägna uppmärksamhet åt de ingredienser du ger ditt håret genom livsmedel, till exempel vitamin A, vitamin B, omegasyror, zink, kisel, kalcium och järn.

När du se till att du äter en balanserad kost, kan du fundera på bra produkter för skadat hår, så som skalpbehandling som stärker hårsäckarna, och hårmasker som förstärker håret genom hela dess längd. Håroljebehandlingar är en bra idé, eftersom naturliga oljor är en mycket bra källa till nyttiga vitaminer och mineraler: de ger inte bara näring till håret utan säkerställer också skyddet mot t.ex. förlust av fukt, eller mot solljus.

Vilken hårmask är bäst att använda på skadat hår?

Skadat hår behöver en lämplig produkt som vårdar håret från insidan och skyddar dess yttre lager på samma gång. Vad ska du tänka på när du väljer produkt?

En bra mask för skadat hår bör vara:

  • baseraf på proteiner som återuppbygger hår.
  • återfuktande eftersom det är basen för friskt hår.
  • lättviktig för att förbättra hårets insida, utan att tunga ner det.
  • naturlig, utan natriumlauretsulfater, ftalater, parabener etc.

Du behöver inte undra länge på vilken hårmask du borde välja. Du behöver bara välja en av de bästa keratinmaskerna. De har många bra ingredienser och innehåller enbart vad skadat hår behöver mest: keratinmolekyler. De gör reparation av skadat hår enklare än du kan förvänta dig.

Bästa hårmasker med Keratin

NANOIL KERATIN HAIR MASK

1. NANOIL KERATIN HAIR MASK

Storlek : 300 ml

Keratin-masken från Nanoil är den bästa masken för skadat hår. Den är lättviktig och inte överbelastande, vilket gör att håret luktar härligt under lång tid. Naturligtvis gör dock Nanoil Keratin Hair Mask mycket mer än så: den slätar ut håret och stärker det från första användningen. Formeln är en kombination av flytande keratin och starkt återfuktande och vitaliserande pantenol. Frisörer rekommenderar ofta den här som den bästa reparationsmasken. Nanoils mask behöver bara en användning för att bevisa att det kan få även det mest skadade håret att se bra ut. Det hjälper där andra produkter misslyckas, och består av riktigt bra ingredienser.

Vill du lära dig lite mer om Nanoils hårmask? Kolla in www.nanoil.se.

2. KÉRASTAS DISCIPLINE MASKERATINE

Storlek : 200 ml

En utslätande mask från Kérastase är ett annat bra val för skadat hår. Även om förpackningen är mindre och definitivt dyrare än de flesta masker här är det rikt på keratin i form av Morpho-Keratine™ Complex för att återställa elasticiteten och mjukheten, och förhindra burr och statiskt hår. Du behöver dock veta att Kérastase Discipline Maskeratine inte är gjord för hårreparation. Det är mer av en utslätande produkt för att tämja oregerliga hårstrån och göra stylingen lättare.

3. L’ANZA KERATIN HEALING OIL INTENSIVE HAIR MASQUE

Storlek : 210 ml

Ett annat alternativ för dem som vill reparera sitt skadade hår: En keratinrik mask från L’anza. En snygg förpackning innehåller en formel som intensivt när, återupplivar och stärker. Även om den är utformad för skadat hår kan den användas på alla typer av hår för att göra det friskare och snyggare. L’Anza Keratin Healing Oil Masque innehåller Phyto IV Complex som består av abyssinolja, kaffebönor, acaibär och babassufrön. Det blandas med keratin och resveratrol (en stark antioxidant).

4. WELLA SP LUXE OIL KERATIN RESTORE MASK

Storlek : 150 ml

En annan keratinberikad mask som kan passa dig är Wella SP Luxe Oil Keratin Restore. Oljor är de viktigaste ingredienserna i masken, eller för att vara mer exakt, ett komplex av tre naturliga oljor: jojoba, argan och mandelolja. De ger näring, återfuktar och gör håret mer livfullt samt stärker håret tack vare tillsättningen av keratin. Du behöver Wella SP regelbundet för att se effekt på ditt hår. Synd att förpackningen inte är större. Den kommer inte att räcka dig särskilt länge.

5. ALFAPARF LISSE DESIGN KERATIN THERAPY

Storlek : 200 ml

Listan över de mest sålda keratinmaskerna rundar vi av här med Alfaparf Lisse Design Keratin Therapy Rehydrating Mask. Formeln är gjord i Italien och ör avsedd för professionell daglig vård av skadat hår. Den ger näring, återfuktar, ökar glans, och återställer mjukhet, samt har en stark reparationseffekt tack vare keratinet och babassuoljan i formeln. Du behöver dock använda den regelbundet: efter varje tvätt på fuktigt hår.