När vårt hår börjar bli grått beror helt på våra gener, men processen kan påskyndas av stress och olika hälsotillstånd. Ett vanligt exempel på sådana tillstånd är brist på B12 eller sköldkörtelproblem. Att få lite grått hår efter att man fyllt 30 är helt normalt, men om de silverfärgade stråna börjar dyka upp tidigare än så kan det vara ett tecken på förtida grått hår. Oavsett när och varför hårfärgen börjar förändras kan vi som tur är göra något år saken. Hur tar man hand om grått hår, och när ska man påbörja behandlingen?

Grått hår: Egenskaper

Grått hår har en annan struktur än övriga hårfärger. Det är torrare, tunnare eller tjockare än hår med pigment, och kan till och med börja locka sig.

Grått hår: När ska man påbörja behandlingen?

Så länge den grå färgen bara utgör 10 – 15 % av håret behöver du inte ändra något. Att vårda håret på ett speciellt sätt blir nödvändigt först när 60 – 70 % av håret är grått. Om du har tjockt och torrt grått hår bör du använda en återfuktande produkt med mjukgörande egenskaper. Med jämna mellanrum kan du använda ett schampo eller balsam som motverkar gulnad, vilket gör att du slipper de där skiftningarna mot blått som man ibland kan se hos gråhåriga personer. Välj en produkt som passar din hårtyp och använd den i vardagen. Välj ett schampo för grått hår och använt det en gång i månaden.

Hur tar man hand om grått hår?

 • Byt frisyr
  Om du har mer än 30 % grått hår och inte vill färga håret kan du istället byta frisyr. Långt hår är inte alltid så imponerande, så vi föreslår en bob eller pixie cut.
 • Öka volymen
  Med åldern blir håret tunnare och börjar falla av, så det skadar inte att skaffa sig lite extra volym. Massera hårbotten innan varje tvättning. Detta främjar blodcirkulationen och lyfter håret från rötterna.
  Så kallade ”2 i 1”-schampon har en tendens att tynga ner tunt hår, och bör därför undvikas. Satsa istället på lätta masker och mousse. Du kan också lyfta håret genom att tvätta det med en blandning av schampo och vit lera. En sköljning med öl kan också ge håret mer volym. Blanda lättöl med vatten (i proportionerna 1:1) och häll det i håret.
 • Ta tillbaka tiden
  Håret blir grått när det tappar de pigment som tidigare gav det färg. Håret blir urholkat, stelt och får lättare att skadas. För att göra håret starkare och mer flexibelt kan du göra i ordning en hemmagjord ansiktsmask och använda den minst en gång i veckan. Blanda kokosolja (2 matskedar), rosmarinolja (5 droppar) och äggula. Applicera masken i håret och vira sedan in huvudet med aluminiumfolie och en varm handduk. Tvätta ur masken efter en halvtimme.
 • Återfukta ordentligt
  Grått hår torkas ut snabbare, går sönder, och faller av. För att motverka detta behöver håret få tillbaka lite av sitt liv. Det bästa sättet är att applicera oljor som ger håret mer glans och elasticitet. Jojobaolja, arganolja och amlaolja (från indiska krusbär) är fantastiska oljor med extra återfuktande egenskaper. Använd olja cirka 2 – 3 timmar innan du ska tvätta håret, eller dagen innan om du har möjlighet. Ta en liten klick olja på fingertopparna och för dem genom ditt torra eller lätt fuktiga hår, från rötterna till topparna.
 • Återställ hårets färg
  Man måste inte färga grått hår, och faktum är att vissa frisyrer är snyggare med grått hår än med något annat. Alla kvinnor trivs dock inte med grått hår. Om du känner dig äldre på grund av de silverfärgade stråna kan du naturligtvis färga dem. Kom ihåg att grått hår inte reagerar särskilt bra på färgämnen, så det är bäst att uppsöka en duktig frisör. Detta gäller särskilt om det är första gången du färgar det. Frisören kan välja en färg som passar just ditt hår, och samtidigt passa på att återfukta håret på djupet.

Du bör även använda tillskott med protein för varje hårtvätt. Dessa produkter återfuktar håret samt främjar dess mjukhet och glans. Kosmetika med sheasmör är en bra idé. Lila schampon kan hjälpa håret återfå sin naturliga färg. Produkten eliminerar gula toner och ger dig en sval och vacker ton.

Om du tänker färga håret bör du undvika semipermanenta schampon. Grått hår kan nämligen bara täckas med hjälp av en stark färg. Välj en färg som är mörkare än ditt naturliga hår, men bara med en eller två toner. Om du däremot vill sluta färga håret kan du nöja dig med en gnutta färg vid rötterna, och en nyans som är en ton ljusare än resten av håret.

Toppa håret var sjätte vecka. När håret blir grått är slitna toppar mycket synligare än i färgat hår.