Hår kan ha olika struktur: rakt, vågigt eller lockigt. De som har rakt hår drömmer ofta om lockar medan de med lockigt hår fantiserar om vågor eller rakt hår. Som tur är finns det produkter som kan hjälpa oss uppfylla målen. Många undviker dock plattången, locktången och hårtorken eftersom de är rädda för att försämra hårets skick. Rädslan är delvis grundad, för till och med de mest moderna verktygen har en negativ effekt på håret. Men visste du att man kan göra håret rakt utan att använda en plattång?

Vilket hår blir rakt?

Alla sorters hår är inte rakt. Ju tjockare och fylligare ditt hår är, desto snävare blir lockarna. Det innebär att det är svårt att platta håret, och svårt att få ett långvarigt resultat. Om du däremot har tunt eller lockigt hår kommer plattningen att gå som en dans. Däremot kan det ta rätt lång tid, men resultatet blir mycket bättre och håller längre än om du hade haft tjockt hår.

När du plattar håret spelar dess längd också roll. Ju längre håret är desto mer väger det, och ju svårare blir det att lyfta och platta det. Som tur är fungerar plattning i alla fall bra på långt hår, och resultatet räcker längre. Detta gäller särskilt om topparna är i fint skick.

Vilka produkter underlättar plattning?

Tunga hårmasker och balsam med silikon som fäster och som gör håret mer vågigt gör det också lättare att platta. Skölj dock håret noggrant, så att det inte blir oljigt.

Hur plattar man håret utan plattång?

Många butiker erbjuder ett stort utbud produkter för håret, men de flesta väljer gammaldags husmorstips. De flesta av oss vet säkert inte vilka ämnen eller kombinationer av ämnen som vi är allergiska mot. Huskurer är enklare och om de inte passar oss kan vi enkelt undvika just den detaljen (en honungsallergiker väljer t.ex. inte en mask med honung i).

Schampo och balsam för platt hår

Trots fördelarna med huskurerna väljer vissa att köpa färdiga produkter i butikerna. Där finns hela rader fulla av produkter som ska göra håret rakt. Tyvärr kan de flesta inte erbjuda ett hållbart resultat, särskilt inte om vi pratar om rullar. Därför rekommenderar vi att du använder andra metoder, till exempel att du lär dig torka håret på rätt sätt.

Hur torkar man håret rakt?

Att platta håret med en hårtork är en mycket gammal metod, som kan härledas till tiden då hårtorkar uppfunnits men plattången ännu inte var påtänkt. En hårtork med flera temperaturer och förmåga att jonisera fungerar bäst, då joniseringen ger håret mer glansighet. Kamma ditt våta hår tills det hänger rakt och torka sedan från rötterna till topparna, med en ganska sval temperatur. Håll hårtorken ovanför huvudet och rikta luftströmmen neråt.

Platta håret med hårnålar

Om vi har ont om tid på morgonen kan vi platta håret under natten. Sätt upp ditt blöta hår i en stram hästsvans och vänta tills det bara är lite fuktigt. Fäst håret mot huvudet med hjälp av hårnålar, som om de ska utgöra ett pannband. När du vaknar nästa morgon är håret helt rakt och tar mindre tid än vanligt att styla.

Platta håret med keratin

Den här behandlingen kräver förvisso en plattång, men den påverkar inte hårets skick. Keratin reparerar nämligen håret och skyddar mot skador när du använder plattången. Du kan platta håret med keratin på hemmaplan, eller gå till en professionell frisör. Resultatet håller i upp till tre månader.

Platta håret med salvia

Salvia kan göra håret mörkare, så många mörkhåriga kvinnor kan använda örten för att få platt hår. Häll varmt vatten över två portioner salvia och låt blandningen dra i tio minuter. Sila sedan bort örten och låt vattnet svalna. Häll örtvattnet i håret och torka det som vanligt. Att skölja håret med salvia kan dock ha en uttorkande effekt, så kom ihåg att inte göra detta varje dag.

Platta håret med potatismjöl

Stärkelse tynger ner håret på samma sätt som silikon. Du kan därför berika dina masker och balsam med stärkelse och sedan skölja ur dem. Håret blir tyngre, lättare att platta, och håller sig rakt längre.

Platta håret med paraffinolja

Gnid in paraffinoljan i håret, antingen på egen hand eller i kombination med tunga oljor. Låt oljan verka i 1 – 2 timmar innan du tvättar det. Paraffinolja fungerar som andra oljor och som stärkelse, nämligen tynger ner håret och gör det därmed plattare.