Kliande och stickande hud, seborrhea och håravfall – dessa är de vanligaste symtomen vid hårbottensjukdomar. Hur identifierar man en typisk sjukdom i hårbottnen och vad ska man undvika för att återställa balans, hälsa och utseende på huden i hårbotten?

Studier har nyligen visat att hårbottensjukdomar blir alltmer vanligt. Dessa påverkar människor i olika åldrar och deras bakomliggande orsaker kan vara lite överraskande.

Orsaker till hårbottensjukdomar

Varje åkomma i hårbotten beror på olika saker, men en sak har de gemensamt – de brukar uppstå som konsekvens av slarv, fel behandlingar, dåliga hårprodukter osv. I många fall har hårbottensjukdomar liknande bakomliggande orsaker, vilka inkluderar:

  • man rengör inte hårbotten tillräckligt
  • man sköljer inte ur ordentligt
  • man tvättar håret antingen för ofta eller för sällan
  • man använder fel hårprodukter
  • man exponeras för kraftig och konstant stress
  • farlig hormonell obalans
  • och mycket mycket mer

De vanligaste sjukdomarna i hårbotten

De vanligaste besvären med hårbotten inkluderar: svampinfektioner, löss, mjäll, seborroisk dermatit och psoriasis. Vad bör man känna till om dessa åkommor?

> MJÄLL

Detta är tveklöst den vanligaste åkomman i hårbotten som många besväras av. Det kan vara ett permanent tillstånd, återkomma eller bara uppstå en gång i livet. Orsakerna till mjäll varierar, men de vanligaste är otillräcklig hårtvättning eller dåliga vanor vid hårvård, vilket leder till svampinfektioner. Det finns några olika typer av mjäll: torra (de karakteristiska vita flagorna), oljiga, varierad och seborroiska. Det lättaste sättet att bli kvitt problemet är att använda anti-mjällschampo.

> SEBORROISK DERMATIT

Seborroisk dermatit blandas ofta ihop med mjäll men är en annan vanlig åkomma som påverkar hårbotten. Ett av symtomen är att huden flagnar men detta påverkas också av rosacea, skabb och inflammation. Intressant nog uppstår besvären oftast på höst och vinter. Orsakerna är inte helt klarlagda och behandling bör genomgås tillsammans med en hudspecialist.

> PSORIASIS I HÅRBOTTEN

Psoriasis i hårbotten är en autoimmun sjukdom och symtomen inkluderar stora epidermiska flagor som växer, klyvs och faller av. Flagorna är väldigt karakteristiska och det är svårt att ta miste på psoriasis. Det är väldigt svårt att bota psoriasis eftersom sjukdomen beror på vårt immunsystem. Detta innebär att det är omöjligt att bota psoriasis med huskurer.

> SVAMPINFEKTION I HÅRBOTTEN

En annan vanlig hårbottensjukdom är svampinfektion. Svampinfektioner är tacksamma och enkla att bota eftersom flagnande hud, klåda och stickande känslor orsakas av svamp. Om du agerar fort blir du kvitt problemet fort och det är ovanligt för svampinfektioner att återkomma. Allt du behöver göra är att använda svampdödande hårprodukter som exempelvis schampon med ketokonazol. Det rekommenderas också att man tvättar eller köper nya hårverktyg (kammar, borstar).

> PEDIKULOS

Samma gäller pedikulos, som är en hårbottensjukdom som orsakas av löss. Om denna parasit bosätter sig i håret är det bästa du kan göra att klippa håret kort och börja använda specifik medicinering. Vissa oljor som rosmarinolja kan vara bra för att bekämpa löss. Denna hudsjukdom är skönt nog inte särskild vanlig och drabbar en oftast bara en gång i livet.